„Ти и Lidl за по-добър живот“ разбира образованието в по-широк мащаб


Публикувано на 26.02.2018 

Инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“ разбира образованието в един доста широк мащаб.  Проектът на Географ.бг е интересен пример за това, защото насочва усилията си в образованието на учителите. В традиционната българска образователна система са малко примерите, в които се инвестира в учителите. Обикновено техните възможности за развитие са ограничени.“, това каза Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ в ефира на Дарик радио. Там тя гостува заедно с Георги Желев, преподавател по природна география в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и съосновател на български географски портал „Географ.бг“.

Географ.бг. е една от 31-те организации, които Лидл България подкрепи в най-голямата си социално отговорна инициатива „Ти и Lidl за по-добър живот“, реализирана в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.  Компанията подкрепи обществено значими проекти от цялата страна в четири области: образование,  околна среда, култура и историческо наследство и здравословен начин на живот. 

Проектът „Поколение на иновациите“ на  Географ.бг е една от 16-те инициативи, подкрепени в област образование. Благодарение на него 80 учители по география от София ще преминат обучение за повишаване на професионалната си квалификация. Обученията са насочени към въвеждането на модерни технологии в обучението по география, включително мобилни приложения, които могат да се използват в  реално време.

Идеята на тези обучения е да разчупят рамката на едно стереотипно насложено възприятие за географията, че това е една статична наука, която само се запаметява. Напротив, ние искаме да покажем, че науката има практичен аспект. Обучението е базирано на едно доста сериозно проучване, на опит в международен план за добри практики как може да се интегрират геотехнологии, свързани с GPS, със сателити, в образованието. Дори учителите се впечатляват по време на обученията, като видят в реално време  циклона над София и как могат да правят прогнози заедно със своите учениците, да им дават домашна работа,  индивидуални и групови проекти и как ученето може да вдъхновява открития.“, разказа Георги Желев.

До момента са проведени две от предвидените общо четири обучения за учителите.  Всички те са избрани хронологично, като местата за обученията са запълнени на втория ден от старта на записванията. В резултат от обучението на учителите се очаква да бъде вдъхновен интересът към географията на над 16 000 ученици от столицата.

Използването на технологиите в географията  като наука е новаторско. Аз съм сигурна, че всеки един от тези 80 учители, преминали обучението,  ще бъде абсолютен посланик сред своите колеги.“, така завърши разговора Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Автор: Лидл България

 

За да направим посещенията Ви на нашата уебстраница възможно най-функционални, използваме "бисквитки".   Приемам

Повече информация...