Филм представя еврейската общност във Варна

Филмът е част от младежката поредица „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът”

Филм от младежката поредица „Град целунат от морето – Шарен кръстопът” представя една достойна и уважавана общност във Варна, като запознава аудиторията с нейната история, култура и кулинарно наследство.

Макар и в днешни дни да е бутикова и да наброява под 200 души, еврейската общност във Варна е жива и пази традициите, завещани от първите заселници от етноса. В древния ни град те са няколко десетилетия преди Освобождението – около 1853 г.

Повечето са сефаради, чиито предци са били прокудени няколко столетия по-рано от Испания и са намерили пристан в Солун, Цариград или други градове на Балканите, след като Османската империя им предлага защита.

За историята на общността във филма разказва Олег Калдарон, председател на Регионалната организация на евреите “Шалом”.

Кулинарните тайни на евреите разкрива Зита Калдарон, която е посветила книга с традиционни еврейски рецепти на своята майка.

Спомени, завещани от своите родители, баба и дядо сподели по време на  отбелязването на 80 години от спасяването на българските евреи във Варна очарователната Ханна.

Александър Костадинов – победител в конкурса за есе „Памет. Толерантност. Единение” развълнува присъстващите със силните думи, които му донесоха и първото място.

Звукът на шофара и емоционални слова по време на събитието са запечатани във филма.

Роси, Стаси и Емо разказват в продукцията вълнуващи факти за еврейската общност, предоставени от популярния варненски журналист и кореспондент на в. Труд Даниела Фархи.

Припомняме, че в поредицата от забавни документално-равлекателни филми младежите от екипа влизат в ролята на водещи, сценаристи, оператори и монтажисти и с това, което са успели да сътворят обогатяват културата не само на своите връстници, но и на всички нас.

Медийни партньори на проекта са  Youth Street Varna и Thesite24.net.

Повече вижте във видеото:

Източник: thesite24.net